Datuk R Ramanan: Ekonomi Malaysia dalam bentuk yang lebih baik daripada yang anda fikirkan

Pandangan Datuk R. Ramanan Terhadap Ekonomi Malaysia

Selalunya, wujud hubungan antara ekonomi dan politik, dan kadang-kadang, kedua-dua rumitnya bercampur-campur. Sebagai contoh, terdapat isu-isu ekonomi yang telah dipolitikkan, dan terdapat isu-isu yang bersifat politik, tetapi telah dibungkus dengan postur ekonomi.

Memandangkan politik pada asasnya adalah kuasa dan keadilan, ekonomi, sebaliknya, kebimbangan kekayaan dan pengedarannya. Perdebatannya adalah sama ada politik adalah kuasa pusat yang mempengaruhi ekonomi, atau sebaliknya.

Memberi perspektif objektif mengenai keadaan ekonomi tidak semudah yang difikirkan oleh seseorang. Di Malaysia hari ini, orang-orang memberi pendapat mereka mengenai ekonomi berdasarkan sentimen politik.

Saya telah menemui beberapa pandangan “tidak saintifik” ini, terutamanya di media sosial di mana tafsiran mereka mengenai ekonomi berasaskan semata-mata berdasarkan pertimbangan politik, kadang kala bersempadan dengan kebencian dan tidak logik. Dan, lebih buruk lagi, mereka yang sering bercakap bukan ahli ekonomi atau ahli analisis mengenai subjek ini.

Adalah penting terlebih dahulu untuk mengakui bahawa apa-apa analisis ekonomi akan menjadi satu latihan jika tidak berdasarkan fakta dan alasan yang munasabah. Kita boleh bersetuju untuk tidak bersetuju, tetapi masalah timbul ketika seseorang memberikan pandangan tanpa data untuk membuat cadangan mereka.

Sebagai contoh, ada yang berpendapat bahawa ekonomi Malaysia akan menjadi lebih teruk, yang lain mengatakan bahawa rakyat miskin, dan yang lain, bahawa negara ini bankrap.

Apakah asas untuk menyokong tuntutan tersebut? Atau data untuk membenarkan pengakuan liar seperti ini, yang kebanyakannya didorong oleh politik?

Biasanya, bukti anekdot digunakan untuk menyokong tanggapan atau kepercayaan. Tetapi, jika itu adalah standard untuk mencapai kesimpulan sedemikian, maka seseorang dapat dengan mudah memberikan kisah balas kepada bukti anekdot. Malah, ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melancarkan Laporan Tahunan Program Transformasi Nasional 2015 (NTP 2015) baru-baru ini, terdapat banyak pengalaman kehidupan nyata untuk membuktikan bahawa ekonomi adalah jauh dari senario apokaliptik yang dicat oleh doomsayers.

Masalah di sini bukan sekadar semantik, tetapi konteksnya. Adalah penting untuk menjadi realistik dalam jangkaan prestasi ekonomi kita. Ekonomi tidak diragukan lagi dalam masa yang mencabar. Sumber persekitaran yang mencabar ini terutama diperoleh dari keadaan ekonomi global sekarang, yang kini dicirikan oleh “normal baru”, atau “tidak normal baru”.

 

Datuk R Ramanan Ekonomi Malaysia

 

Datuk R. Ramanan (MIC) : Punca Kelembapan Ekonomi Global

Kelembapan dalam ekonomi global, kejatuhan harga minyak global, kemungkinan pendaratan keras di China, ketidakpastian dalam pendirian monetari dasar AS, antara lain, telah membawa kepada isu-isu ekonomi dalam negeri, seperti susut nilai ringgit, peningkatan dalam kos sara hidup, dan tahap ketaksamaan yang tinggi untuk menampakkan diri mereka sendiri.

Selain itu, terdapat isu-isu dalaman struktur lain yang sedang dijalankan, terutamanya dalam meningkatkan daya saing ekonomi. Sebagai contoh, di bawah Program Transformasi Ekonomi, selain 12 Kawasan Ekonomi Utama Negara, Enam Inisiatif Pembaharuan Strategik telah ditetapkan sebagai “pemboleh untuk memastikan daya saing”.

Jelas, petunjuk prestasi utama kedua-dua mereka telah melebihi sasaran masing-masing sebanyak 111 peratus dan 108 peratus.

Ini termasuk pembaharuan dalam alat ekonomi. Ada yang perlu dibongkar, seperti Cukai Jualan dan Perkhidmatan, yang lain memerlukan penalaan halus, seperti subsidi, dan beberapa yang perlu dimulakan, seperti Cukai Barangan dan Perkhidmatan, upah minimum, dan Akta Persaingan 2010.

Tetapi yang paling penting, adalah pengimbangan semula tujuan asas dan “cara pemikiran” pengurusan ekonomi Malaysia secara keseluruhan, yang kini memberi tumpuan kepada kemampanan dan keterangkuman, dengan matlamat mencapai negara berpendapatan tinggi dan maju status menjelang 2020.

Ia menentang latar belakang ini bahawa prestasi ekonomi mesti dilihat, iaitu dari data agregat. NTP 2015 menyoroti lima penunjuk utama untuk merangkum gambaran holistik keadaan ekonomi sejak ia dilancarkan pada tahun 2010.

Dan sejak 2010, ekonomi mencatatkan kadar pertumbuhan keluaran dalam negara kasar sebanyak 5.6 peratus pada purata sehingga tahun lepas. Jadi, bagaimana mereka boleh mengatakan bahawa ekonomi sedang muflis?

Benar, terdapat banyak penunjuk lain untuk mengukur kemakmuran negara dan kualiti hidup. KDNK sahaja tidak mencukupi. Mungkin itu sebabnya empat penunjuk utama lain, pendapatan nasional kasar per kapita, data perdagangan, angka defisit fiskal, dan yang paling penting, pengiktirafan secara keseluruhan oleh organisasi antarabangsa dan agensi penarafan, ada untuk menangkap dimensi kemajuan yang lain.

Bagi Rakyat Ekonomi, NTP 2015 banyak mengatakan. Tahap kemiskinan telah dikurangkan kepada 0.6 peratus daripada 3.8 peratus pada 2009 dan lebih daripada 100,000 rumah mampu milik telah dibina. Terdapat pengurangan 16.9 peratus dalam jenayah jalanan yang dilaporkan dan penurunan sebanyak 6.3 peratus dalam pemecah masuk rumah yang dilaporkan. Pelepasan gas rumah hijau telah dikurangkan sebanyak 33 peratus.

Pasti, ini jauh dari sempurna dan kita perlu berbuat lebih banyak, terutamanya dalam meningkatkan produktiviti, menangani kenaikan kos hidup, memperbaharui pasaran buruh, meningkatkan sistem pendidikan, menghapuskan rasuah dan penyalahgunaan kuasa, dan mengubah sikap keseluruhan kita dan minda.

Tentunya, fakta dan angka dalam laporan NTP tidak menyiratkan bahawa masyarakat kita “miskin”? Jauh dari itu. Kami bergerak ke hadapan dan di landasan untuk menjadi negara yang makmur dan maju menjelang tahun 2020.

Capaian Utama: Datuk R Ramanan, Dato R Ramanan, Datuk R Ramanan, Datuk R Ramanan, Datuk R Ramanan

More Video On Datuk R Ramanan